Blog

 

 

 

 

  

Nog nagenietend van een heerlijke vakantie de afgelopen 2 weken laat ik een bewogen eerste half jaar achter me. Ik begon dit jaar namelijk met veel onzekerheden vanwege de lockdown waardoor ik mijn werk als stylist niet kon uitvoeren. Ik had juist leuke freelance opdrachten gedaan voor een mooi bedrijf dat middenin Corona tijd op mijn pad kwam.
 
Net op het moment dat ik het echt even niet meer zag zitten wilden zij een vaste samenwerking met mij aangaan 😀. Met alle onzekerheden van het afgelopen 1,5 jaar was ik daar natuurlijk hartstikke blij mee. Een mooie win win situatie, zij hoefde geen ‘nee’ meer te verkopen aan hun klanten en ik kon weer lekker aan de slag met dezelfde vrijheden waarom ik destijds voor het zelfstandig ondernemerschap heb gekozen. Niet meer alleen maar bezig zijn met mijn zichtbaarheid om nieuwe klanten te werven maar gewoon bezig zijn met wat ik echt het allerleukste vind, namelijk vrouwen (maar ook mannen) weer echt te laten stralen!
 
We hebben elkaar een beetje moeten ontdekken, de manier van werken, veel geleerd en inmiddels ben ik aardig op weg om op de gewenste manier mijn klanten te helpen. Je kunt je dus wel voorstellen dat ik ontzettend veel zin heb om weer aan de slag te gaan met het geven van kleur, styling -en garderobeadviezen, personal shoppings en alles wat er nog meer bij komt kijken.
 
Bedankt X Styling Image kledingadvies voor het vertrouwen en voor deze mooi samenwerking want het is echt zo ‘samen kom je verder dan alleen!

 

Het was me het jaar wel zeg 2020!

Vandaar dat ik ook even gas terug heb genomen zodat ik nu weer vol energie en met een lekkere cappuccino in de hand aan het opstarten ben maar ook wil terugblikken op het bizarre jaar 2020.
 
Was ik net zo lekker bezig met mooie opdrachten voor de retail zowel op gebied van stylingadvies voor de leden van Euretco BV als op gebied van grafische vormgeving voor het mooie fashionlabel FRANK WALDER totdat corona in ons leven kwam en de hele retail op zijn gat kwam te liggen wat een abrupt einde maakte aan deze opdrachten.
 

Positief als ik ben, ben ik gewoon doorgegaan met (online) netwerken en zo kwam er toch veel moois op mijn pad zoals de geheel onverwachte opdracht voor Broekenvoordeel.nl een mooi online platform opgezet in deze barre tijden voor de retail waar ik mijn stijladviezen op mocht delen maar ook het logo voor mocht ontwerpen.

Er ontstond een mooie samenwerking met fotograaf Yvonne van Yvonne Fotografie en communicatie topper Winny van Winny Paauw Communicatie waaruit eerst de ‘linkedIn zichtbaarheidsactie’ ontstond en later “professioneel in beeld’.
Ook aan mijn oproep aan vitaliteit en loopbaancoaches werd gehoor gegeven en mijn eerste online workshop ‘je eerste indruk’ werd een feit in samenwerking met Astrid van
Stimulanszz, professioneel loopbaancoach. Als kers op de taart werd ik benaderd door een groot styling bureau om voor hun aan de slag te gaan als freelance styliste, hoe geweldig is dat!
 
Ook mijn membership van De Loft Lisse heeft mij mooie dingen gebracht zoals nieuwe grafische klanten maar ook deelname aan de intervisie groep. Een fijne manier om aan je bedrijf te blijven werken wat zeker nodig blijft, zeker nu toch wel duidelijk is dat we voorlopig nog niet af zijn van dit ‘nieuwe normaal’!
 
2020 was dus eigenlijk zo slecht nog niet voor mij!
 
Maar nu is het hét moment van vooruitkijken!
“Professioneel in beeld’ wordt steeds professioneler en deze samenwerking gaan we ook uitbreiden door ons te gaan richten op bedrijven. Ook op gebied van vitaliteit is er nog een samenwerking ontstaan waar medio 2021 een mooi programma uit gaat rollen voor iedereen die met zijn ‘ik’ aan de slag wil. Verdere nieuwe plannen zijn gericht op wat nog wel kan, dus denk dan naast stylingadvies op gepaste afstand ook aan online stylingadvies. 2020 heeft laten zien dat het allemaal mogelijk is!
 
2021 wordt een jaar van nog meer online ondernemen, social media is daarbij de ‘key’. Vanuit mijn grafisch oogpunt help ik je graag als je worstelt met je social media en dan vooral als het gaat om het maken van mooie content die de identiteit van jouw bedrijf consequent neerzet.
 
Begin 2020 gaf ik aan dat ik aan de slag wilde met mijn grote valkuil namelijk meer rust in mijn hoofd creëren en niet steeds het gevoel te hebben altijd aan te staan. Door de vele tips van jullie is dat aardig gelukt alhoewel corona natuurlijk behoorlijk wat onrust in mijn hoofd bracht wist ik me steeds weer te herpakken en door te gaan. Mijn quote voor 2021 blijft dus:
 
No matter how you feel, get up, dress up, show up and never give up!
 
Maak er een mooi jaar van, X Marja

 

 

Corona en duurzaamheid!

Het virus is nog altijd onder ons en het lijkt erop dat we er voorlopig nog even mee moeten dealen.

Gelukkig brengt Corona ons ook veel positiefs, we hebben meer quality time met onze naasten, meer rust, gaan meer naar buiten en zien dus ook hoe mooi onze directe omgeving is. Vele van ons schieten hier normaal gesproken aan voorbij en gaan voor ontspanning naar een ver en uiteraard ook prachtig oord.  Dit geld, ondanks dat ik al veel tijd in de natuur doorbreng vanwege de wandelingen met mijn hond, ook voor mij. Heb ook weer nieuwe plekjes ontdekt in ons mooie Nederland, zelfs heel dichtbij huis. Het hoeft eigenlijk allemaal niet meer zo ver weg ontdekken we nu, al moet ik eerlijk zeggen dat ik het soms ook wel mis, plannen maken om nieuwe landen en culturen te ontdekken, maar dat komt vast allemaal wel weer.

Doordat we er minder (ver) op uit gaan zijn we natuurlijk ook lekker duurzaam bezig. Iets wat ik ook terugzie in de aanschaf van kleding. Men koopt minder snel nieuwe items omdat we minder live shoppen, we gaan onze bestaande garderobe ontdekken en zelf het fenomeen ‘tweede hands kleding’ raakt van zijn stoffige imago af. We gaan namelijk steeds vaker tweedehands kleding kopen én verkopen. Het kopen van tweedehands kleding wordt steeds meer geaccepteerd en het imago is veranderd in een duurzaam imago. Hoe positief is dat! Het afgelopen jaar is het aantal tweedehands kledingwinkels in Nederland met maar liefst 7% gestegen. De verwachting is dat over niet al te lange tijd onze kledingkast voor de helft uit tweedehands kleding zal bestaan.
Ik was er zelf ook nooit zo’n voorstander van alhoewel ik 2 jaar terug wel al een prachtig vintage suède jurkje kocht bij een goede doelen verkoop voor Make a Wish. Wist je dat van alle kleding die in kledingbakken terecht komt slechts 10% hergebruikt wordt om kleding van te maken dus zo’n initiatief van Make a Wish is echt supergoed en dus duurzaam. Zelf ben ik dus pas ook kleding gaan verkopen via Vinted en echt het werkt, niet dat het echt winstgevend is maar het verdwijnt tenminste niet in de vuilcontainer. Ook zocht ik een broek van een favoriet merk welke ik ook online vond tweedehands, miskoopje van de eigenaar. Ik blij met een voordelige nieuwe merkbroek  en de verkoper heeft er zo ook nog iets terug voor haar miskoop!

Het is nu niet zo dat ik iedereen aanspoor om tweedehands kleding te gaan kopen want daar word de retail natuurlijk ook niet echt blij van. De retail springt hier trouwens wel op zijn eigen originele manier op in want wist je dat je bij Zalando en Tommy Hilfiger je oude kleding in kunt leveren tegen een kortingsbon die je kunt inleveren bij de aankoop van een nieuw kledingstuk. Dit is voor hen een manier om klanten te behouden, want ook zij beseffen dat bij consumenten het bewustzijn groeit van de herkomst van kleding en de impact die kleding heeft op het milieu.

Waar ik je wel toe wil aansporen is om zelf met meer uit jouw bestaande garderobe te halen Meer sets samen te stellen met de items uit je garderobe en eventueel aanvullen met wat nieuwe items welke het liefst op duurzame wijze zijn geproduceerd. Tip hierbij is dat de kleding die je nieuw aanschaft minstens met 3 andere items uit jouw garderobe te combineren moet zijn. Is dat het geval, dan is het pas een succesvolle aankoop want hierdoor ga je deze aankoop meer dragen wat uiteraard duurzamer is dan iets nieuws aanschaffen en hooguit 3 keer dragen!

Wat mij dit Coronajaar dus is opgevallen, is dat de lockdown ons bewuster heeft gemaakt van wat we nu echt nodig hebben. Dat op gebied van kleding zelfs veel jonge vrouwen met een druk leven genoeg hebben van ‘fast fashion’ en bezig zijn hun overdaad aan kleding en accessoires terug te brengen tot een kleine overzichtelijke garderobe met duurzame items en wellicht enkele tweedehands items. Overzicht en rust in je garderobe geeft immers rust en ruimte in je hoofd.

Tenslotte…..vergeet niet dat als je kleding hebt die toch niet de juiste kleur, vorm of stijl zijn voor jou, neem de moeite om het te verkopen of breng het naar een tweedehandswinkel, kledingbank of een ander goed doel, maar ga voorbij aan de textielcontainer…

Ben jij geïnspireerd geraakt door mijn verhaal en vind je het leuk om jouw verhaal eens met mij te delen of heb je hulp nodig bij het creëren van jouw persoonlijke duurzame garderobe, dan drink ik graag een keer een kop koffie met jou? 

 

Vakantie 2020 – anders dan anders!

Het is alweer ruim een week geleden dat mijn vakantie ten einde kwam. Een vakantie die zeker niet ging als gepland net zoals bij vele van jullie maar dat neemt niet weg dat ik niet genoten heb!

 

Corona maakt creatief

Ik zou met mijn gezin een prachtige reis gaan maken door Zuid-Afrika als cadeau voor mijn 50ste verjaardag. Helaas mocht het niet zo zijn maar creatief als ik ben werd er gelijk een uitje naar Beekse Bergen geregeld met zijn 4-en met daarna een dagje en een nachtje in het prachtige Den Bosch.

Ook heb ik samen met mijn lief Maastricht en omgeving bezocht en als klap op de vuurpijl, zoals Rutten het graag zag, buiten de schoolvakanties nog een weekje naar het zonnige Italië afgereisd. Een heel gevarieerde vakantie dus.

Op al deze bestemmingen heb ik veel inspiratie opgedaan.

 

Kleurrijk flaneren, deden we dat maar meer

In stijlvol Maastricht maar nog meer in Italië, kan men nog echt flaneren en is kleding en stijl dus heel belangrijk is. De dames pakken daar in het weekend echt uit, kleurrijke outfits kleuren de straten, compleet met mooie schoenen en accessoires. Ook de mannen doen hun best, dus geen korte broek, shirt en slippers maar in mooie pantalons met een linnen overhemd en mooie instappers vergezellen ze hun vrouw. Hoe mooi zou het zijn als Nederland ook zo’n straatbeeld heeft, het zou het leven toch zoveel mooier en kleurrijker maken.

 

Inspiratie dankzij vakgenoten

Ook haal ik veel inspiratie uit lezen in mijn vakantie. Iets waar ik normaal gesproken niet echt aan toe kom of kortweg de tijd niet voor neem. Uiteraard verlies ik mezelf graag in een heerlijke roman of thriller maar ook vind het fijn om iets te lezen wat te maken heeft met mijn vak. Mooi om te zien en te leren van hoe anderen het vak uitoefenen en wat hen heeft gemaakt waar ze nu zijn. Ik koos dit keer voor het boek ‘Style your Life’ van Lonneke Nootenboom. Een styliste die ik volg op instagram en wiens stijl mij op het lijf geschreven is! Heerlijk om te lezen hoe ze voor zichzelf gekozen heeft met alle ups and downs die op haar pad kwamen. Ik herken mijzelf hier goed in, heb ook een lieve man die mij de ruimte geeft om te doen waar mijn hart een sprongetje van maakt en ook ik vond en vind het nog steeds een dingetje om zichtbaar te zijn en dan vooral voor mijn naaste omgeving. Maar F... it ik doe het toch maar wel denk ik dan!

De tips die meeneem uit haar boek zijn naast dat ik direct een rode BH ga kopen haha is dat ik echt nog beter moet leren maling te hebben aan mijn omgeving. Ook ben ik dankzij dit boek aan deze eerste blog begonnen en denk ik na over een E-book. Supermooi toch?

Lonneke vind mooie (dure) en bijzondere design merken een cadeautje en fijn om voor te sparen, ikzelf heb daar niet zoveel mee. Uiteraard zijn het goede investeringen want het zijn tijdloze items die alleen maar meer waard worden. Wat ik weer heerlijk vind is om tijdens het reizen leuke souvenirs te kopen zodat ik altijd weer terugdenk aan het land van herkomst en de mooie herinneringen eraan. In Italië droeg ik prachtige tasje en sandaaltjes uit Marrakech en ook mocht een tijdloos zwart leren tasje mee uit Porto, een heerlijke jurk uit Sevilla en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het zijn ook bijna altijd echt key pieces zoals in het boek genoemd. En wat betreft de tip daarvoor ‘kies voordelige key pieces’ doe ik al jaren!

Uiteraard snap ik het punt van Lonneke wat betreft kleuradvies en ook ik vind dat iedereen alles moet kunnen dragen maar heel belangrijk is dat je het dan wel goed doet! Een goed kleuradvies helpt hier dan echt bij want sommige kleuren maken je gewoon flets of ouder en daar wordt niemand blij van toch? Die kleur moet je dan niet bij het gezicht dragen maar kies deze dan voor een broek of rok. De kleurenpassen die ik aan mijn klanten meegeef moeten een harmonieus geheel zijn met de kleuren die je kiest en hoeft niet perse een van die kleuren te zijn. Ik weet namelijk heel goed dat veel winkels echt allergisch zijn voor deze kleurenpassen en geef dat ook mee aan mijn klant.

Dan als laatste het onderwerp make-up, daar maak ik niet zo’n toestand van. Wel heel belangrijk want een klein beetje make-up maakt echt het verschil! Daarom behandel ik het ook zeker tijdens mijn workshops, ik geef advies en mijn klant kan er mee experimenteren. Ook geef ik make-up advies bij het maken van professionele profielfoto’s in samenwerking met een fotograaf.

Thanks Lonneke het was een (h)eerlijk boek!

 

Dankbaar

Al met al dus een heerlijke gevarieerde vakantie met al het moois van ons eigen mooie Nederland maar ook van het heerlijke Italië.

Zuid Afrika zal voorlopig nog wel toekomst muziek blijven maar ik klaag uiteraard niet want met 3 heerlijke weken achter de rug en iedereen die me lief is nog gezond ben ik een blij en dankbaar mens.

Ik ben weer opgeladen en vol ideeën om ondanks deze rare tijden er weer vol voor te gaan.

 

Ben jij ook geïnspireerd geraakt door mijn verhaal en vind je het leuk om jouw verhaal eens met mij te delen, dan drink ik graag een keer een kop koffie met jou?